5 tips om dataverlies te voorkomen in jouw applicatielandschap

De quote: “Data is de nieuwe olie” wordt vaak aangehaald om aan te geven hoe belangrijk data tegenwoordig voor ons is. Bovendien neemt de hoeveelheid data exponentieel toe, mede door de cloud, e-commerce en Internet of Things (IoT). Ben je weleens gegevens kwijtgeraakt? Heel vervelend en vaak zorgt dat ervoor dat hele processen worden verstoord. Daarom delen we graag vijf tips met je om dataverlies zoveel mogelijk te voorkomen.


Hoe ontstaat dataverlies in je applicatielandschap?

Dataverlies loopt uiteen van iets simpels, zoals een adres dat niet goed wordt vastgelegd, tot iets ingrijpends, zoals overboekingen die niet worden uitgevoerd. Er zijn natuurlijk uiteenlopende redenen waarom data verloren gaat, variërend van brand en diefstal tot malware en problemen in de hard- of software. In ieder geval is er ergens in de applicatieketen een uitval geweest die niet is opgemerkt of niet op de juiste manier is opgevangen. Hierdoor gaan in een milliseconde gegevens, soms definitief, verloren.

Wil jij in control zijn over je applicatieketen? Download ons stappenplan en ontdek hoe je dat voor elkaar krijgt. 

Download stappenplan

 

5 tips om dataverlies te voorkomen

Gelukkig is het vaker zo dat niet al je data weg is, maar dat er meestal een gedeelte ontbreekt. Dan is het fijn wanneer je je applicatielandschap zo hebt ingeregeld dat je die data snel kunt terughalen en weer opnieuw kunt aanbieden. Hoe je dat doet, lees je in onderstaande vijf tips:

 

1. Implementeren van integratielaag

Een integratielaag zorgt ervoor dat alle applicaties in je IT-landschap op een standaard manier met elkaar praten. Ook het beheer en de recovery is op een universele manier ingeregeld. Zeker wanneer er meerdere applicaties beschikbaar zijn binnen een organisatie, is een integratielaag onmisbaar. In de beheerconsole zie je direct waar er problemen zijn bij het uitwisselen van data, inclusief de foutmeldingen, zodat je ook weet wat er misging en snel kan ingrijpen. De integratielaag helpt complexe processen te structureren, duplicate messages te voorkomen en doelgerichte recovery uit te voeren. Het enige wat de applicaties nog zelf moeten doen, is in de gaten houden of een bericht succesvol is afgeleverd of ontvangen.


2. Data-uitwisseling door queueing

Queueing helpt om een bericht in één keer door de hele keten te laten gaan. Het is namelijk een (transport)mechanisme dat de mogelijkheid heeft om data uit te wisselen met tussentijdse persistentie. De queueing-applicatie slaat het bericht op tot de afnemende applicatie het sein geeft dat het bericht is verwerkt. Bovendien zorgt queueing er ook voor dat een bericht maar eenmaal verwerkt kan worden, zodat er geen duplicatie ontstaat.


3. Transactioneel verwerken van data

Het uitgangspunt van transactionele verwerking is dat een pakket aan gegevens in zijn geheel wordt verwerkt of anders niet. Op die manier voorkom je dat een bericht wel is weggeschreven in de ene database, maar niet in de ander, waardoor je dus data mist. Wanneer de verwerking van het gehele bericht niet lukt, wordt naar alle betrokken systemen gecommuniceerd dat de overdracht is mislukt en ze het bericht niet moeten verwerken. Vervolgens kan het pakket aan gegevens opnieuw worden aangeboden.


4. Error storage

Een error storage houdt alle berichten vast die de integratielaag transactioneel moest verwerken, maar waarvan dat niet is gelukt. Dat kan zijn, omdat de achterliggende applicatie op dat moment niet beschikbaar is of omdat er een bepaald veld mist in een formulier, waardoor klantgegevens niet compleet zijn. Door error storage wordt inzichtelijk wat het probleem is en wat er misging, zodat je als beheerder dat proces kunt aanpassen en verbeteren. Ook biedt error storage de mogelijkheid het bericht nogmaals te verwerken wanneer het probleem is verholpen.


5. Audit trail

Met een audit trail volg je een bericht door je hele applicatieketen. Dat is mogelijk, omdat het bericht een uniek ID heeft. Een audit trail is vooral interessant, wanneer je werkt met complexe ketens. Denk aan applicaties die zelf bewerkingen uitvoeren op het bericht: applicatie A verstuurt het bericht wat uiteindelijk moet resulteren in een e-mail naar de klant vanuit applicatie D. In de tussenliggende stappen wordt het bericht aangevuld. Een audit trail geeft je handvatten om data te volgen, het proces te monitoren en uiteindelijk dataverlies te voorkomen.

 

Heb jij al grip op je applicatieketen?

Download onze checklist en lees meer over het inzichtelijk maken van je keten, het (diep) monitoren ervan, debuggen, automatiseren en nog veel meer. Heb je hulp nodig bij dataverlies of het voorkomen hiervan? Stel je vraag en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

In 5 stappen meer grip 2

 

Wil jij meer grip op jouw applicatieketen?

Gerelateerde artikelen