Let’s talk about cloud native vs. cloud ready

Stel je hebt besloten dat je een bepaalde applicatie naar de cloud wilt verhuizen, hoe zorg je er dan voor dat je niet te afhankelijk wordt van die cloudleverancier? Dat hangt af in hoeverre je applicatie cloud agnostic is. In dit artikel leggen we uit wat het verschil is tussen cloud native en cloud agnostic.

Het is nog niet zo eenvoudig om te bepalen of een bepaalde applicatie klaar is voor de cloud. Dat hangt onder meer af van de vraag of je een goed migratieplan hebt en of jouw applicaties optimaal gebruik kunnen maken van de schaalbaarheid van de cloud. Het hebben van een migratieplan betekent ook dat je nagedacht moet hebben over het verhuizen van de data-integratielaag om de cloudapplicaties te laten praten met de systemen elders in je organisatie.


Vaak kom je er tijdens het migratieproces er pas achter dat een bepaalde functionaliteit niet helemaal lekker werkt. Misschien is een oplossing dan aan te klikken via het dashboard van de cloudconsole. Maar wat als je als organisatie toch besluit om over te stappen naar een andere cloud?

 

EXIT-STRATEGIE, WAT ALS JE WEG WILT?

Als je in je cloudapplicaties gebruik maakt van functies die specifiek alleen op die cloud werken, leg je jezelf vast en kun je niet meer eenvoudig overstappen naar een andere cloudaanbieder. Dat voordeel heb je wel als je werkt met cloud agnostic applicaties. Cloud agnostic betekent dat een applicatie werkt ongeacht welk cloudplatform wordt gebruikt. Het moet dus net zo makkelijk werken in bijvoorbeeld Google Cloud als op AWS. Gebruik je daarentegen een applicatie of code die alleen werkt op één specifieke cloudomgeving, zoals Azure, dan spreken we over cloud native.

NIET GEBONDEN

Cloud agnostic applicaties bieden je meer flexibiliteit dan cloud native applicaties. Als je niet gebonden bent aan een bepaald cloudplatform, wordt het ook eenvoudiger om op- of af te schalen bijvoorbeeld door de applicatie te verdelen over meerdere instances.


Als je cloud agnostic bent, heb je bovendien de mogelijkheid om specifiek voor jou ontwikkelde applicaties of scripts te gebruiken die overal kunnen draaien, zoals open-source applicaties. Een open-source data-integratieplatform kan vervolgens zorgen voor een soepele connectie tussen de cloudapplicatie en andere (on premises) systemen. Met cloud agnostic is het ook gemakkelijker om de ontwikkeling van nieuwe applicaties uit te besteden of andere data-integratietools te gebruiken.

BENIEUWD HOE WEAREFRANK! EEN OMVANGRIJKE SYSTEEMINTEGRATIE SUCCESVOL HEEFT AFGEROND? 

Juridisch was de overname in kannen en kruiken, maar op het gebied van systeemintegratie begon het avontuur toen pas. Jeroen Jansen van Rosendaal, vanuit WeAreFrank! nauw betrokken bij de systeemintegratie, neemt ons via case study mee in dit omvangrijke project. 

Download case-study

Systeemintegratie succesvol afgerond na grootste overname!

Gerelateerde artikelen