Gerrit van Brakel over het Frank!Framework

VAN EEN EENMALIGE OPLOSSING NAAR DUIZENDEN GEKOPPELDE APPLICATIES

Laag 11

Ongeveer 20 jaar geleden, toen ik bij Nationale-Nederlanden werkte, ben ik begonnen met het Frank!Framework. Nationale-Nederlanden had een oplossing nodig om twee systemen aan elkaar te koppelen. Normaal gesproken zou er een eenmalige oplossing gebouwd worden voor dit individuele probleem. Ik besloot een systeem te bedenken dat niet alleen dit probleem op zou lossen, maar ook vele volgende vragen en problemen.

Daaruit ontstond het Frank!Framework, een set bouwstenen die verschillende systemen met elkaar laat communiceren. Simpel uitgelegd; je hebt een systeem waar je offertes mee kunt maken en je hebt een administratiesysteem. Deze systemen moeten met elkaar kunnen communiceren. Het Frank!Framework functioneert dan als een adapter, zodat het offertesysteem kan ‘praten’ met het administratiesysteem. Het Frank!Framework doet dat door de berichten tussen de verschillende systemen door een soort pipeline te ontvangen, verwerken en versturen.

Het Frank!Framework was gebouwd voor een specifiek systeem, maar al snel was het ook mogelijk om er een aantal verschillende systemen mee te laten draaien.

Met het Frank!Framework maken we veel meer impact dan met een oplossing voor een individueel probleem. Het Frank!Framework kan door veel meer bedrijven, en voor veel meer applicaties gebruikt worden. Een handige tool die veel werk uit handen neemt!

Het Frank!Framework is zo gemaakt dat ook mensen die niet zo technisch zijn, er gebruik van kunnen maken. Het is zowel tijd- als kostenbesparend. Als er errors ontstaan, heb je het probleem snel gevonden en opgelost. Dat betekent dat er veel tijd overblijft voor ander belangrijk werk.

Het Frank!Framework is zo gemaakt dat ook mensen die niet zo technisch zijn, er gebruik van kunnen maken

Na het bedenken en ontstaan van het Frank!Framework, 20 jaar geleden, zijn er al snel veel applicaties gebruik van gaan maken. Eerst werd het breed ingezet bij Nationale-Nederlanden, daarna zijn we zelf verdergegaan met het Framework, zodat we het ook bij andere bedrijven in konden zetten. We vonden het daarvoor belangrijk dat het Frank!Framework open-source zou worden.

Als iemand een vraag of een probleem heeft, dat opgelost wordt met het Frank!Framework, zullen na een tijd steeds meer applicaties van dat bedrijf gekoppeld zijn met het Frank!Framework en zullen ook steeds meer bedrijven het gebruiken.

In de basis is het Frank!Framework sinds de eerste toepassing hetzelfde gebleven, maar we zijn nog steeds constant bezig om het Frank!Framework nog gebruiksvriendelijker, geautomatiseerder en eenvoudiger te maken.

Het Frank!Framework onderscheidt zich vooral door de transparantie. Andere systemen vereisen vaak een licentie en zijn peperduur. Mocht je van systeem willen veranderen, dan is dat een regelrecht hoofdpijndossier. Het Frank!Framework daarentegen, is makkelijk te begrijpen en als het nodig is, ook makkelijk om te zetten naar een ander systeem.

Meer weten over het Frank!Framework?