Frank!Framework vanuit een Java developer perspectief

De meeste informatie over het Frank!Framework richt zich op integratie-ontwikkelaars zonder Java kennis. Er wordt beschreven hoe je een Java integratiecomponent of backend applicatie kan bouwen met behulp van het Frank!Framework. Maar hoe kan je als Java ontwikkelaar het meeste uit het Framework halen?

 

HET FRANK!FRAMEWORK UITBREIDEN

De meest voorkomende methode is het toevoegen van bouwblokken aan het Frank!Framework. Je creëert je eigen listeners, senders en pipes en kan deze toepassen in de configuratie van je adapters. Een andere manier is het overschrijven van bestaande bouwblokken en deze uit te breiden of aan te passen. Het resultaat nieuwe of verbeterde functionaliteit. Het Frank!Framework is een volledig open source product dus een pull request wordt gewaardeerd, samen maken we het framework beter.

 

GEBRUIK IN COMBINATIE MET BESTAANDE JAVA APPLICATIE

Een andere manier om gebruik te maken van het Frank!Framework is om het naast je bestaande Java applicatie te plaatsen. Door de implementatie van een dispatcher class (ibisServiceDispatcher) kan je adapters binnen het framework aanroepen. Je plaatst hiervoor het Framework op dezelfde JVM en de service dispatcher op het class-path.

 

WAT BIED HET FRANK!FRAMEWORK VOOR MEERWAARDE VOOR JAVA DEVELOPERS?

Een kort lijstje van de meest waardevolle beheerfeatures

  • Een API en webconsole voor beheerders van je component waarmee de beheerder het grootste deel van je applicatie zelf kan beheren;
  • Role based authentication op de Beheerconsole en op api’s die worden gerealiseerd met het Frank!Framework;
  • Toegang tot logging, adapter statistieken en herstelmogelijkheden voor vastgelopen berichten;
  • Toegang tot de resources die je gebruikt in je applicatie. Denk aan je database of queue;
  • Debugging/testtool waarmee je berichten op elke omgeving kan afvangen en eenvoudig kan omzetten naar een testcase.

Naast de Beheermogelijkheden krijg je uiteraard ook toegang tot alle bouwblokken uit het Framework, wat je een hoop tijd kan besparen bij het opzetten van je connecties met andere systemen. Je krijgt meer tijd om je te focussen op het realiseren van Java code in plaats van het ondersteunen bij beheer en telkens opnieuw creëren van vergelijkbare code. Door je code toe te voegen aan het framework kan je het niet alleen zelf, maar ook anderen eenvoudig laten hergebruiken.

 

CONCLUSIE

Ben je een Java developer, dan kan je het Frank!Framework uitbreiden door de voor jouw organisatie benodigde bouwblokken te maken. Maar nog belangrijker: je kan je volledig focussen op het creëren van nieuwe Java code in plaats van een groot deel van je tijd spenderen aan je bestaande oplossingen. Je hebt uiteindelijk altijd maar een implementatie van een bepaalde koppeling die door middel van configuratie kan worden hergebruikt.

Hulp nodig met het wrappen van je Java code in het Frank!Framework?