Frank!OffTheRecord - Investeren of betalen?

DISCLAIMER:

De informatie in deze blog is sowieso vertrouwelijk en uitsluitend bestemd voor de geadresseerde. Wanneer u dit bericht per abuis ontvangt of leest, verzoeken wij u dit te doen met een dosis humor en/of een zak zout bij het ontbreken van de eerste wens. Verder verzoeken wij u, wanneer u niet over zout of humor beschikt, dit bericht te vernietigen en de inhoud ervan aan niemand openbaar te maken dan wel zelf te willen begrijpen. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste, onvolledige dan wel ontijdige overbrenging van de inhoud van dit bericht alsook het eventuele gevoel dat mensen zonder humor en zout kunnen creëren.


Voorkomen is beter dan genezen! Wie zijn kont brand moet op de blaren zitten! Boontje komt om zijn loontje! Wie de bal kaatst kan hem terugverwachten! Eigen schuld, dikke bult!

Allemaal spreekwoorden en gezegden die passen op de inhoud van deze blog. Met veel plezier geschreven overigens, deze blog. De afgelopen edities zijn zowaar enorm goed gelezen en dat maakt het dubbel leuk. Altijd leuk wanneer je iets doet dat uiteindelijk een soort van wordt gewaardeerd.

De kop van deze blog neemt u mee in een heel simpel vraagstuk, maar wel één die ik de afgelopen periode weer zoveel ben tegengekomen. Even voor de duidelijkheid; Ik ben een ondernemer zonder vast personeel, zonder vaste verblijfplaats maar wel in de gelegenheid om gebruik te maken van verschillende kantoren door geheel Nederland. Mijn auto zie ik als kantoor. Mijn duurste bezit daar ik ruim 70.000 kilometer per jaar moet afleggen om mijn opdrachten te kunnen doen. Stopt die auto er mee dan heb ik een behoorlijke uitdaging! Neem die auto en mijn belang in deze even in gedachten. Wanneer ik deze auto gebruik als bestuurder dan heb ik sowieso altijd mijn gordel om. Ik probeer mij aan de snelheid te houden en ik tracht de verkeersregels na te leven. Doe ik dat niet dan is de kans op schade ( blik en financieel ) groot en loop ik een risico om op de bon geslingerd te worden door oom agent. Door mij te houden aan de afspraken wat dit betreft neemt mijn risico af. Daarnaast moet ik mijn auto onderhouden. Doe ik dat niet dan stopt deze er mee en staat mijn bedrijf stil. Voor het onderhoud maak ik altijd een afspraak bij specialisten! Ooit deed ik dat een keer niet en kocht ik wat goedkopere bandjes bij een of andere beunhaas met een garage aan huis. Moest ik mijn kantoor brengen op zondagochtend en kon ik deze zondagavond weer ophalen. Moest contant afrekenen en toen ik om een bon of factuur vroeg keek de “specialist” in kwestie mij vragend aan. Die kreeg ik dus niet. Sterker nog, hij had deze niet! Het gevolg was voor mij dramatisch. Mijn kantoor reedt met de dag slechter en door de slechte banden kreeg het kantoor allerlei andere kwalen en gebreken. Uiteindelijk was de schade aan mijn auto, het feit dat ik tweemaal met een lekke band langs de snelweg stond en dus niet mijn opdrachtgever van dat moment kon bereiken, maakte dat ik ook nog eens derving had in mijn omzet, enorm. Bij elkaar opgeteld was mijn opgelopen schade door te kiezen voor goedkope beunhaas banden zoveel groter dan wanneer ik direct voor de dure banden was gegaan. Het was een pijnlijke constatering waar ik van heb geleerd.

Vandaag de dag moeten we als ondernemers, groot of klein, op de kosten letten en dus ook op de investering(en). Echter gaan wij als ondernemer naar mijn idee vaak voorbij aan juist onze kundigheid in deze. Het inschatten van risico’s, het vooruit durven denken en maken van weloverwogen beslissingen is naar mijn idee een competentie die de gemiddelde ondernemer beheerst.

Toch verbaas ik mij over de veiligheid van heel veel bedrijven groot en klein. Met name binnen het gegeven van ICT en IT.

Veel van u zullen deze blog tot zover een soort van hoog open deur gehalte hebben. En dat klopt ook! Maar nu komt het; Ik weet zeker dat er bedrijven zijn die 90 camera’s rond het pand hebben hangen waarbij de ondernemer 24 uur per dag kan kijken of het allemaal goed gaat. Dat is namelijk best wel een dingetje om te hebben. Het is geen wannahave maar het zit er tegenaan. Het is sexy business. Daarnaast denk ik dat er heel veel ondernemers zijn die track and trace in de auto’s van de zaak hebben laten inbouwen. Is ook stoer om te laten zien in de kroeg! Kijk daar rijdt mijn auto met chauffeur Kees! Onze websites laten we continu monitoren en uitlezen op bezoeken. Onze socials is het gesprek van de week bij de vrijdagmiddagborrel. Zoveel likes, zoveel bereik. Is namelijk ook iets van deze tijd en dus doen we er aan mee. Maar wanneer ik een gemiddeld bedrijf vraag naar de security binnen het ICT landschap kijken ze mij verbaasd aan! Dat zijn kosten die we het liefst niet maken. Je kan het namelijk niet laten zien in de kroeg, of thuis op de bank bekijken op je grote plasmascherm. Het is als leidingwerk van een badkamer van 25.000 euro. Je ziet er niets meer van! Maar als het er niet is, of als het niet juist is aangesloten is die badkamer geen euro meer waard! De buitenkant is beschermd, de auto’s zijn te traceren maar je data staat bijna letterlijk op straat. Je life cycle management is gewoon niet in orde en dat is gevaarlijk! We draaien toch updates van de apps en andere zaken die we gebruiken, is iets dat ik heel vaak hoor. Ja dat klopt, maar je hek rondom deze apps staat wagenwijd open. Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht is hierop van toepassing. Veel ondernemers beseffen zich niet hoeveel domme risico’s ze lopen. Tot het leed is geschied. Dan is het huilen met de pet op en kun je zomaar je hele bedrijf kwijtraken. Dan is het in handen van wie dan ook op de wereld en die staan echt niet op de camera, die kun je echt niet traceren! Het enige wat je dan nog kan doen is betalen, heel veel betalen.

Schijnveiligheid op het gebied van ICT en IT is een van de meest voorkomende fouten bij ondernemingen. Zeker bij die ondernemingen die heel hard groeien. Doe mij een lol en investeer in plaats van te betalen. Je ziet er dan wel niets van, maar het treft zijn volledige doel. En daarbij nog even tot slot; Ik ken een partij die geen garantie geeft tot aan de deur maar 100% garantie durft te geven op dat wat zij aan jouw Life Cycle Management leveren, bouwen of aanpassen. Maar lees het goed; Ze geven garantie op het nieuwe Life Cycle Management, zeker niet op de oude. Die was en is simpelweg niet in orde namelijk!

Die partij stel ik graag aan je voor. Frank is de naam. En omdat ze met veel zijn hebben we er WeAreFrank! van gemaakt.

Jeroen Smits

Neem contact met ons op

Gerelateerde artikelen