DISCLAIMER:
De informatie in deze blog is sowieso vertrouwelijk en uitsluitend bestemd voor de geadresseerde. Wanneer u dit bericht per abuis ontvangt of leest, verzoeken wij u dit te doen met een dosis humor en/of een zak zout bij het ontbreken van de eerste wens. Verder verzoeken wij u, wanneer u niet over zout of humor beschikt, dit bericht te vernietigen en de inhoud ervan aan niemand openbaar te maken dan wel zelf te willen begrijpen. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste, onvolledige dan wel ontijdige overbrenging van de inhoud van dit bericht alsook het eventuele gevoel dat mensen zonder humor en zout kunnen creëren.
Een aantal blogs terug heb ik de knuppel in het hoenderhok gegooid het gebruik van Open Source, de verplichting vanuit de wet- en regelgeving en ook de keus voor closed source binnen met name de overheid.
Die blog heeft zeker wat teweeggebracht!
Ten eerste is de blog enorm vaak bekeken en gelezen. Dat is voor de auteur altijd aardig om te zien. Heb je het idee dat je ertoe doet, niet waar.
Verder heeft deze blog ervoor gezorgd dat ik in persoon veelal bekeken ben op LinkedIn. Blijft één van de mooiste tools om te bekijken wie je wanneer heeft bekeken en hoelang dat is geweest. Soort Big brother is watching you.
Even een side step wat dat bekijken van LinkedIn profielen betreft: Ook ik kijk regelmatig op LinkedIn naar de mensen waarmee ik een afspraak heb. Dat wil weleens tot ongemakkelijke situaties leiden. Wist u dat er bedrijven zijn, het is geen grap, die een fictieve medewerker aanmaken op het platform, met een daarbij horende extreem mooie profielfoto! Onder de noemer, het is te mooi om waar te zijn. Bij de persoonlijke ontmoeting met deze fictieve persoon is het altijd even kijken en afwachten.
Sterker nog, ik heb het laatst zelfs aan iemand gevraagd hoe dit nu zat. Dat was het meest bijzondere gesprek dat ik ooit had naar aanleiding van een profielbezoek.
Ik zal daarin heel eerlijk zijn. De afspraak had ik met een dame. De profielfoto was uit het boekje. Een meer dan aantrekkelijke dame mag ik wel stellen. Bij binnenkomst op de afspraak bleek de dame totaal anders te zijn. Ik vroeg nog, ben jij……waarop de dame in kwestie keihard begon te lachen. Ook dit is een manier om het ijs te breken, maar ik voelde mij toch een beetje gecontroleerd en in het ootje genomen.
De dame vertelde mij dat ze door het aanpassen van haar “nep” profielfoto enorm in bereik was gegroeid en ze de juiste mensen aan haar netwerk kon toevoegen, die in een eerder stadium haar uitnodiging tot connectie hadden geweigerd of zelfs hadden genegeerd. Welkom in de wereld van bereik, attentiewaarde en het verkrijgen van iets door gebruik te maken van iets dat er niet blijkt te zijn.
Het gesprek was verder prima en ik haalde de opdracht binnen. Dat ik door de dame was uitgenodigd maakte het voor mij iets minder wrang.
Dat wat betreft de side step. Terug naar de essentie van deze blog. Mijn blog over het gebruik van open source binnen overheden werd en wordt dus goed gelezen en genereerd veel reacties. Niet altijd even positief, maar zeker wel dusdanig dat het bij mij iets opriep, en ik het idee had gevat met dit onderwerp verder aan de slag te gaan.
Al snel werd het idee geboren om een documentaire achtige video te maken over het wel en wee van genoemde onderwerp. Het gebruik van open source door overheden waarbij de insteek moet zijn dat dit in wetgeving is verplicht. Over dat laatste punt is nogal wat onduidelijkheid. Wat is er nu wel verplicht wanneer er continu gebruik wordt gemaakt van de termen mits en of indien, wanneer er gesproken wordt over deze wetgeving.
Letterlijk is er, binnen mijn perceptie, afgesproken dat overheden gebruik moeten maken van open source mits het allemaal mogelijk is in de uitvoering. Daarbij ging het in mijn beleving om alle mogelijke zaken rondom gebruik van open source of closed source.
De afgelopen periode, waarin ik veel hotshots over dit item heb mogen spreken, is mij wijsgemaakt dat het alleen inlogpagina’s betreft die in beheer zijn bij overheidsinstanties. De bekende portals als DigiD.
Ik lees het echter anders, maar ik ben dan ook geen absolute kenner.
Neemt niet weg dat ik voortvarend te werk ben gegaan om een script te schrijven, een draaiboek te maken en specialisten uit te nodigen voor interviews.
Dat bleek heel voortvarend te verlopen, tot ik merkte dat toch niet iedereen even positief was en werd van mijn vraagstelling en puntjes van discussie. Nu geeft dat niet, dat is juist wat je nodig hebt om iets inhoudelijk goeds te maken.
Na wat aanpassingen in het script bleef de scepsis bij de genodigden personen. Echter heb je deze meningen en quotes wel nodig om dus tot een gedegen verhaal te komen.
uiteindelijk ben ik met sommigen van hen weer aan tafel en heb ik in ieder geval aangegeven het document te maken. Dit geheel zonder enige vorm van commercieel gewin. Dat ik betrokken ben bij WeAreFrank, de open source specialist, maakt dat het wat ongeloofwaardig over zou kunnen komen. Niets is minder waar! Met genoemde organisatie heb ik al vier jaar een samenwerking waarbij ik vanaf dag één heb aangegeven de vrijheid in meningen te mogen ventileren. Zonder een vergelijk te willen trekken, is het een dergelijke afspraak die de mannen van Vandaag Inside ook hebben met hun werkgever Talpa en SBS.
Nu had ik ervoor kunnen kiezen om de essentie en doelstelling van deze blog, het uitnodigen en vinden van specialisten binnen open source alsook de nu geldende wet- en regelgeving voor mijn docu, direct kenbaar te maken en een kort bericht ter oproep kunnen plaatsen op LinkedIn. Dat heb ik echter niet gedaan om juist die attentiewaarde te verhogen en te vergroten. Mijn profielfoto is gewoon wie ik ben. Helaas moet je het daar mee doen, maar wellicht ben jij wel degene die ik zoek!
Ben jij/u specialist op het gebied van Open Source en het gebruik hiervan door overheden, of heb je kennis van de wet – en regelgeving zoals deze nu gelden, dan zoek ik jou!
Doelstelling van mijn documentaire is het helder krijgen van de afspraken en met name het nakomen daarvan. Uiteraard heb ik begrip voor belangen en eventuele anderen redenen om hierover niet vrijuit te kunnen spreken. Desnoods breng ik je onherkenbaar in beeld wanneer je wel je verhaal kunt en wilt doen, maar dit dus niet herkenbaar in beeld!
Ondertussen is het mij duidelijk dat men ook de stap niet durft te nemen naar het kiezen voor open source ten opzichte van closed source. Waarbij aangemerkt; De angst betstaat of het niet werken van Open Source kan leiden tot vragen en afrekening! Het kiezen van de veilige weg, zeg maar.
We kiezen voor closed source, omdat wanneer het eventueel niet werkt er niemand vragen zal stellen.
Ben jij de persoon die mij kan helpen naar een inhoudelijk goede documentaire, ben jij een specialist en heb je echte kennis van de wet- en regelgeving, ben jij bereidt om je verhaal te doen, contact mij dan. Of door een reactie te plaatsen onder deze blog, of reageer in een DM waarbij aangemerkt dat je profielfoto niet hoeft te kloppen!
Nog voor de zomer is het af, want zonder doel geen vooruitgang!
Jeroen Smits