Het remmende effect van een legacy-systeem op innovatie: migreer zonder verlies van businesscontinuïteit

Bijna elke organisatie is wel bezig met het vernieuwen en verbeteren van een of meerdere processen en de daarbij behorende applicaties en systemen. Maar de ontwikkelingen gaan zo snel: wat je vandaag ontwikkelt, is de legacy van morgen. Echter, als je het nu niet doet, dan belemmert een verouderde applicatie je zeker in de mogelijkheden om te kunnen innoveren. Maar hoe kom je eigenlijk van je legacy-systeem af? In deze blog bespreken we twee methodes om over te gaan naar een nieuw systeem of applicatie zonder verlies van businesscontinuïteit.


  1. Implementatie van een integratieframework

Waarom? Omdat een goede integratie de enabler is van innovatie, doordat je gemakkelijker kunt migreren. Stel dat je wilt innoveren, maar je wordt belemmerd door je bestaande systemen. Hoe kom je dan van een oud naar een nieuw IT-landschap en wat doe je dan met je data? In de transitie betekent het dat het oude systeem moet blijven draaien, zolang een nieuw systeem nog niet operationeel is, omdat zich daarin cruciale data bevindt waarvan processen nog afhankelijk zijn. Om de implementatie en inbedding van een nieuwe applicatie, inclusief de migratie van gegevens, zo goed mogelijk te laten verlopen, is een integratielaag onmisbaar.

Met een integratieframework kun je bijvoorbeeld aan de voorkant een nieuwe applicatie opbouwen, terwijl aan de achterkant nog het oude systeem draait. Op die manier kun je applicaties heel geleidelijk uitfaseren en migreren. Terwijl je werkt aan de modernisering van je IT-landschap, gebruik je bijvoorbeeld het oude systeem nog als databron. Migratie is geen innovatie, maar wel een enabler voor vernieuwing. Want uiteindelijk kun je nieuwe, moderne functionaliteiten ontwikkelen om continu te blijven innoveren.

WEBSITE CASE STUDY

 

    1. Stukje bij beetje opbouwen van nieuwe functionaliteiten

    Wanneer je nieuwe functionaliteiten blijft bijbouwen in het oude systeem, dan innoveer je binnen je legacy-software. Je kunt je voorstellen dat je dan een steeds logger en monolitisch systeem ontwikkelt, dat weinig flexibel en toekomstbestendig is. Daarom migreren vandaag de dag steeds meer bedrijven van één compleet ERP-systeem, naar meerdere specialistische tools en applicaties. Maar hoe kom je zover?

    In de tropen vind je de strangler fig: een plant die op een boom groeit en uiteindelijk ook die hele boom overwoekerd, waardoor deze sterft. Met deze methode, om over te gaan naar een nieuw systeem of applicatie zonder verlies van businesscontinuïteit, wil je dat eigenlijk ook bereiken. Je bouwt nieuwe functionaliteiten rondom het oude systeem op, totdat alle functionaliteiten in het oude systeem zijn overgenomen door nieuwe tools en applicaties. Op deze manier kun je gestaag moderniseren en is er geen sprake van een big bang scenario.


    Legacy-systeem: van migratie naar innovatie

    Integratie maakt de overgang naar een nieuw systeem soepeler. Aan de achterkant gebeurt van alles, maar aan de voorkant is dat niet zichtbaar. Het alternatief is het ontwikkelen van nieuwe functionaliteiten om die van het oude systeem geleidelijk op te vangen, wat er ook voor zorgt dat je een gestage ontwikkeling doormaakt. Uiteraard is het bij allebei de methodes van belang dat je zorgt voor een goede koppeling tussen de oude en nieuwe applicaties en de rest van het IT-landschap.

    Wil je weten hoe we de grootste verzekeraar van Nederland al 20 jaar helpen met de migratie, integratie en innovatie van honderden applicaties? Dat lees je in deze klantcase. 

    Download case

Heb jij een vraag over IT-architectuur? In 9 minuten bespreken we jouw vraag.

Gerelateerde artikelen