Hoe houd ik de kosten van mijn IT-infrastructuur en applicatielandschap stabiel en voorspelbaar?

De afgelopen jaren heeft digitalisering een boost gekregen. Dat heeft geleid tot automatisering van verschillende werkprocessen en een toename in applicaties en systemen. Maar ook tot een versnippering van data, tientallen koppelingen (API's) en hogere kosten. Dat zien we niet alleen bij bedrijven, maar bijvoorbeeld ook bij gemeenten en ziekenhuizen. Vooral de kosten voor licenties, softwareontwikkeling, testen, en beheer en onderhoud rijzen de pan uit, terwijl je hier slim mee om kunt gaan. Hoe? Dat bespreken we in dit blogartikel.


Verminder ontwikkel- en integratiekosten

Integratie van je IT-landschap is belangrijk om applicaties op elkaar aan te laten sluiten en met de beschikbare data te kunnen werken. Tegenwoordig zie je dat complexe integraties worden ontwikkeld door dure Java-programmeurs die nauwelijks beschikbaar zijn.

Toch bouwt elke programmeur de software weer op een eigen manier en als dat goed draait, is er niets aan de hand. Maar wanneer er problemen ontstaan, kun je alleen bij die ene programmeur terecht. Hiermee creëer je direct een afhankelijkheid en ontstaan er kosten, want alles wat wordt gebouwd, is maatwerk. En als je helemaal pech hebt, is de programmeur niet meer beschikbaar of uit dienst.

Maar wat als je voor systeemintegratie dure Java-ontwikkelaars kunt vervangen door integratiespecialisten? Die zijn minder schaars én kosten ook minder, maar zorgen wel voor kwalitatieve integraties. Door integratieplatformen met kant-en-klare componenten wordt het koppelen van systemen toegankelijker en is er bijna geen maatwerk nodig. Dat bespaart je een hoop kosten.

Benieuwd hoe WeAreFrank! de grootste verzekeraar van Nederland al 20 jaar helpt met integratie van honderden applicaties?

Download case

 

Vendor lock-in leidt tot hoge licentiekosten

Een trend die we de laatste tijd veel zien, is dat integratiesoftware-bedrijven worden overgenomen door grote investeerderspartijen. Dat zorgt voor een hoge onvoorspelbaarheid, vooral als het gaat om licentiekosten, die worden soms ineens verdubbeld. In tegenstelling tot verplichte afname van licenties, kun je ook werken met Open Source-software. Dan werk je met open code en standaarden die gratis beschikbaar zijn gesteld. Er is geen sprake van een vendor lock-in en de kosten zijn voorspelbaar.

 

Bespaar op beheer- en onderhoudskosten

Een IT-landschap richt je niet voor de korte termijn in, je wilt dat applicaties en systemen meerdere jaren meekunnen. Dat vraagt om schaalbaarheid, zodat de technologie mee kan groeien met jouw organisatie. Daarom wil je een groot deel van het onderhoud, beheer en eventuele aanpassingen gewoon zelf kunnen doen, zonder hiervoor afhankelijk te zijn van de softwareleverancier. Met bijvoorbeeld een beheeromgeving kun je eventuele bottlenecks zelf oplossen, zonder dat je daar direct een ontwikkelaar voor nodig hebt. Dat scheelt weer in de kosten én voorkomt dat je lang moet wachten op een oplossing.

WEBSITE FACTSHEET 

Verlaag de kosten om te testen

Continuous integration en continuous delivery (CI/CD): een agile manier om wijzigingen in de software door te voeren, te testen en vervolgens in productie te nemen. Het is goedkoper wanneer dat al van tevoren voor je is gedaan. Integratieplatformen bieden vaak standaardkoppelingen aan, die klaar zijn voor gebruik en al zijn getest. Dan weet je dat het goed zit met de kwaliteit en hoef je de koppeling alleen maar tot stand te brengen en hoef je minder te testen. Dat bespaart tijd en geld.

 

Wil je meer weten over hoe klanten ons Frank!Framework ervaren?

Lees dan eens onze klantcase waarin we je meenemen hoe we de grootste verzekeraar van Nederland al 20 jaar helpen met de integratie van honderden applicaties.

WEBSITE CASE STUDY

Heb jij een vraag over IT-architectuur? In 9 minuten bespreken we jouw vraag.

Gerelateerde artikelen