Mainframe migraties, hoe pak je het aan?

Maakt jouw organisatie nog gebruik van een mainframe en wil je deze het liefst uitfaseren? Dan is het belangrijk dat je dit proces goed uitdenkt, zodat je systemen blijven functioneren tijdens het proces van de mainframe migratie. In deze blog leggen we je uit waar je rekening mee moet houden en bespreken we een aantal mogelijke scenario’s voor jouw mainframe migratie.


Waarom zou je je mainframe moeten uitfaseren?

Het uitfaseren van je mainframe is een intensief traject, waar je liever niet al te lang mee wilt wachten. Kosten voor onderhoud op het mainframe kunnen flink oplopen en het wordt steeds lastiger om developers te vinden die mainframe (Cobol) kunnen programmeren. Het is daardoor niet altijd mogelijk om nog zaken aan te passen binnen de mainframe omgeving. Een mainframe is een schoolvoorbeeld van een klassieke monoliet: alles is gestructureerd opgebouwd. De database, schermen, business logica en koppelingen leven in een klassieke omgeving, maar sluiten niet meer aan bij de hedendaagse behoeften. Hierdoor is het erg lastig om flexibiliteit te realiseren en het systeem of om delen van je systeem te moderniseren, waardoor je met een complex legacy probleem zit. Dit heeft dan weer grote gevolgen voor de groei van je organisatie.

Wil jij in 5 stappen meer grip op jouw applicatieketen?

Download stappenplan

 

  1. Waar moet je rekening mee houden bij een mainframe migratie?

Een mainframe verstuurt data vaak in een batch, maar je organisatie is vaak veel meer message driven. Eigenlijk wil je de batch naar message kunnen omschakelen om flexibiliteit te realiseren.

Daarnaast is het in een mainframe omgeving gebruikelijk dat functies zowel intern als extern worden gebruikt. Dit maakt het lastig om een deel van de logica en data elders onder te brengen, omdat het vanuit de interne applicatie ook wordt gebruikt. Externe koppelingen werken vaak met mainframe specifieke formaten zoals Copybook, waardoor de afnemers van deze koppelingen tightly coupled zijn met het mainframe.

Een integratielaag, zoals bijvoorbeeld  het Frank!Framework, zorgt ervoor dat je systemen worden ontkoppeld en dat je de flexibiliteit hebt om de systemen onafhankelijk van elkaar aan te passen.

 

  1. Hoe pak je een mainframe migratie aan?

Er zijn allerlei manieren om een mainframe migratie uit te voeren. Hierbij is het uiterst belangrijk om te kijken naar de specifieke situatie en hierbij dan ook een analyse uit te voeren met de volgende vragen:

        • Welke functies vervult het mainframe?

        • Welke aanliggende systemen hebben gevolgen bij een uitfasering? (impact van de omgeving)

        • Kun je zaken losweken en opsplitsen?

        • Wordt er er gebruik gemaakt van tooling om Cobol te genereren (CoolGen)

        • Waar ligt de hoogste business value: de machine uitschakelen of een nieuw systeem ernaast neerzetten wat meer flexibel is?

  1. Cobol converteren

    Je kunt ervoor kiezen om je Cobol code te converteren naar een andere programmeertaal. Hiervoor zijn in de markt oplossingen beschikbaar. Het nadeel is dat je hiervoor meestal een engine nodig hebt om de geconverteerde code te kunnen draaien. Als je pech hebt zijn de interfaces nog steeds gebaseerd op Cobol Copybook. Alleen de taal wordt zo veranderd, terwijl het systeem zelf nog wel op de oude manier en met de oude koppelingen draait. Je hebt hier in eerste instantie alleen je mainframe hardware niet meer nodig.

  2. De ''Strangler Fig'' methode 

    Bij de “Strangler Fig” methode vorm je een integratielaag om je systeem, om vervolgens van buitenaf functionaliteiten om te leiden. Hierbij vervang je langzaamaan de binnenkant van je mainframe. Zo creëer je de mogelijkheid om in die integratie oplossing zijwegen te maken. Hierbij hou je nog wel dezelfde oude hardware, totdat je gehele mainframe applicatie niet meer wordt gebruikt.

  3. Een systeem ernaast plaatsen

    Het is ook mogelijk om een nieuw systeem náást je mainframe te bouwen en hiermee het mainframe langzaam te vervangen. In eerste instantie synchroniseer je data tussen het systeem met het mainframe en maak je langzaam de verschuiving om data volledig in het nieuwe systeem onder te brengen.

 

Aan de slag met het uitfaseren van je mainframe

Een mainframe uitfaseren kan dus op vele manieren en is een erg complex proces. Wij kunnen je als integratiespecialisten helpen om je meer keuzevrijheid te geven in je migratie scenario’s. We kijken graag met je mee naar jouw specifieke situatie en helpen je met het opstellen van de analyse, zodat jouw mainframe migratie zo vlekkeloos mogelijk verloopt. Neem vrijblijvend contact op met Daniel om de mogelijkheden te bespreken.

Gratis adviesgesprek met Daniel inplannen

WeAreFrank! helpt de grootste verzekeraar van Nederland

Gerelateerde artikelen