Spoiler alert: bij de keuze tussen REST API en GraphQL is er niet zomaar een winnaar aan te wijzen. In het ene scenario kun je namelijk beter kiezen voor REST, terwijl het in een ander scenario slimmer is om GraphQL te gebruiken. Daarom zetten we in dit blogartikel voor je uiteen wat het verschil is tussen de twee oplossingen en vergelijken we REST en GraphQL met elkaar. Hopelijk helpen we je zo op weg om uiteindelijk de juiste keuze te maken voor een oplossing die past bij jouw behoefte.
Het belangrijkste verschil tussen REST API en GraphQL vind je terug in de responses. GraphQL is een querytaal waarbij je specifiek aangeeft welke informatie je wilt hebben in de response, terwijl REST een architectuurstijl is die je een overzicht van je data teruggeeft, ingedeeld op objecten. Een voorbeeld: met GraphQL schrijf je een query waarin je vraagt om informatie uit een object, zoals klantnaam, leeftijd, woonplaats en huisnummer. Je krijgt dan een samengesteld antwoord terug dat exact voldoet aan je vraag. Met REST API krijg je een pakketje aan informatie terug, waarin je de antwoorden op je vraag terugvindt. REST haalt dus veel grotere brokken informatie op dan soms nodig is, terwijl GraphQL specifieke responses geeft. Het is volledig afhankelijk van jouw uitdaging welke oplossing beter is.
Worstel je met een specifiek integratievraagstuk? Of heb je een vraag over bepaalde systemen, applicaties of Integration as a Service?
Er bestaan natuurlijk nog meer verschillen tussen GraphQL en REST API. Hieronder bespreken we andere onderscheidende factoren:
Libraries
Het grote nadeel van GraphQL is dat je specifieke libraries nodig hebt. Waar REST werkt met HTTP-protocollen die bijna overal worden ondersteund, heb je bij GraphQL een library nodig die een extra API-laag tussen applicaties voor je creëert. Om van GraphQL op de juiste wijze gebruik te maken, moet je goed weten hoe de achterkant eruitziet, anders kun je niet de juiste vraag stellen. Het voordeel van GraphQL is wel dat je precies de data terugkrijgt die je nodig hebt.
Caching
Met GraphQL krijg je specifieke responses, maar die kun je helaas niet cachen. Wanneer je een aanvraag doet en GraphQL haalt uit meerdere objecten de informatie, dan gaat dat fout wanneer één van die objecten is veranderd. Caching vind je wel terug in de HTTP-specificaties van REST API. Met caching voorkom je dat er veel data heen en weer wordt verstuurd. Met GraphQL gaat er sowieso minder data over de lijn, omdat de aanvraag en response specifieker zijn.
Complexiteit
Er is nog niet zoveel kennis in de markt over GraphQL dan over REST API. GraphQL is een complexere oplossing en moeilijker om te leren, terwijl REST in principe een eenvoudige koppeling is. Die complexiteit van GraphQL is een nadeel wanneer je deze beschikbaar stelt aan het publiek, bijvoorbeeld voor een bankapplicatie. Je moet namelijk de querytaal snappen en je hebt libraries nodig om GraphQL te implementeren. Dat maakt de complexiteit van de call hoger, terwijl iedereen REST API kan aanroepen.
We kunnen dus geen winnaar aanwijzen, want zowel GraphQL als REST API hebben nut en zijn goede alternatieven. Heb je een query-functionaliteit nodig? Kies dan voor GraphQL. Maar werk je met een objectenmodel en wil je dat je API er ook zo uitziet? Kies dan voor REST API. Uiteindelijk is de juiste oplossing degene die het beste past bij het probleem dat je wilt oplossen. Wanneer je overweegt om over te stappen van REST naar GraphQL, of visa versa, kijk dan ook eens naar andere alternatieven. Vergeet ook niet je huidige techniek te bekijken en of je die wel optimaal uitnut. Deze stappen helpen je een goede keuze te maken.
Bekijk ook eens onze video over hoe je een goede REST API definieert. Heb je een andere vraag omtrent REST? Onze specialisten zijn op dit moment hard aan het werk, maar laat hier vooral je vraag achter of plan een moment om met een van onze API-specialisten te chatten.