Met zijn allen produceren we dagelijks een onvoorstelbare hoeveelheid aan data. En die hoeveelheid groeit nog steeds omdat meer processen via internet verlopen en omdat het aantal apparaten dat op internet is aangesloten, blijft stijgen. Waar die data blijft, is voor de meeste gebruikers niet zo interessant. Toch is de keuze voor in wat voor soort database data wordt opgeslagen, belangrijk. In dit artikel vergelijken we SQL en NoSQL.
Een database wordt meestal beheerd door een databasebeheersysteem (Database Management System, of DBMS). De data en het DBMS worden in de volksmond de 'database' genoemd. SQL en NoSQL zijn beide databasetalen om bestanden op te slaan of op te vragen van een fysieke schijf waarop de database draait. Hoe dat gebeurt verschilt nogal.
De meeste databases gebruiken SQL voor het schrijven en opvragen van data in een set tabellen met kolommen en rijen. Dit zijn de relationele databases. Een groot deel van de websites draait bijvoorbeeld op WordPress, en dat werkt op LAMP-installaties (Linux, Apache, MySQL en PHP), dus met het zeer populaire SQL-databasesysteem MySQL. Ook veel bekende bedrijfsapplicaties, zoals van SAP en Oracle, werken met SQL-databases.
Wat voor data je ook opslaat in de SQL-database, je wilt uiteraard dat de gegevens kloppen. Het voordeel van SQL is dat data-integriteit gegarandeerd is. De data wordt maar op een plek opgeslagen. Daar staat wel tegenover dat er vaak limieten zitten aan de omvang van een SQL-database.
Download het gratis e-book: ‘De 10 principes van systeemintegratie toegepast’ van integratiespecialist WeAreFrank.
Meer data
NoSQL, oftewel de niet-relationele database, maakt het mogelijk grote hoeveelheden ongestructureerde data op te slaan. NoSQL-databases worden daarom vooral gebruikt bij de opslag van Big Data en bij real-time webapplicaties. Bij NoSQL wordt data over meerdere plaatsen verspreid. Daardoor is het gemakkelijker om de database uit te breiden als dat nodig is. Die schaalbaarheid is ook direct het belangrijkste voordeel van een NoSQL-database.
Bij de keuze voor een database is het daarom belangrijk om vooraf te weten wat je wilt opslaan en hoe. Een advies van een deskundige kan zeker helpen om de juiste keuzes te maken en om eventuele transitietrajecten te begeleiden.