Breng je datastromen in kaart om succesvol te starten met API’s

Met API’s (Application Programming Interfaces) integreer je verschillende systemen en applicaties binnen je bedrijf, zodat je een functioneel werkende oplossing creëert. Maar voordat je start met het ontwikkelen van API’s, is het slim om eerst de context in kaart te brengen. Dat is lastig wanneer datastromen niet inzichtelijk zijn (blackbox) en eenvoudiger wanneer datastromen duidelijk zijn te herleiden (glassbox). Pas wanneer je inzicht hebt in je datastromen, is het verstandig om te starten met API’s te ontwikkelen en processen te automatiseren.


Waarom is het belangrijk om datastromen in kaart te brengen?

Een goede koppeling is gebaseerd op hoe je bedrijfsprocessen lopen en niet hoe achterliggende applicaties werken. In plaats van vraag gestuurd te werken, is het beter om proactief te sturen op slimme API’s. Als je reactief koppelingen bouwt, ontstaat er op een gegeven moment een warboel van API’s: heel onoverzichtelijk en niet eenvoudig te beheren. Bekijk daarom hoe je bedrijfsprocessen in elkaar zitten en hoe je die ondersteunt met welke applicaties. Alleen de essentiële applicaties verbind je met elkaar voor een gestructureerde en efficiënte infrastructuur.


Jouw datastromen: in een blackbox of glassbox?

Zijn jouw datastromen moeilijk naar boven te halen? Dikke pech, dan heb je te maken met een blackbox. Als beheerder is het dan niet zo eenvoudig om te ontdekken wat er aan de hand is wanneer er problemen zijn. Om je datastromen in kaart te brengen, heb je dan meestal technische specialisten nodig. Een glassbox heeft dat functionele en technische niveau van elkaar losgekoppeld, met als voordeel dat je geen diepgaande technische kennis nodig hebt om te begrijpen wat een systeem doet. Het beheerteam kan op deze manier zelf incidenten oplossen.

Wanneer je alleen maar werkt met techneuten is het prima om je datastromen in een blackbox te hebben. Toch kijken ook techneuten in een glassbox om sneller inzichten te krijgen en details van eventuele problemen in achterliggende systemen. Bovendien heb je die inzichten nodig om de integriteit van je datastromen (middels autorisaties) te bewaken.


Datastromen en API’s maken

Wij zijn zelf groot voorstander om in een glassbox te werken. Wij zijn vóór transparantie in de keten en zoveel mogelijk zichtbaar maken aan de achterkant. Om duurzame API’s te ontwikkelen, moet je daarom rekening houden met drie aspecten:

  • 1. Development: voor het bouwen van de koppelingen.

2. Architectuur: aan welke richtlijnen moeten we voldoen en hoe lopen onze datastromen?
3. Beheer: inzicht in alle koppelingen is gewenst.

Houd de functionele en technische kant van een koppeling gescheiden. Het grote voordeel is dat een beheerder zelfredzamer wordt en incidenten niet steeds hoeft te escaleren naar een technischer niveau.

Download het gratis e-book: ‘De 10 principes van systeemintegratie toegepast’ van integratiespecialist WeAreFrank. 

Download e-book


Aan de slag met API’s

Door API’s te ontwikkelen, zorg je voor minder versnippering van informatie aan de voorkant en kunnen medewerkers data gedreven werken. Maar ook de achterkant is belangrijk. Met een koppeling laat je systemen naadloos op elkaar aansluiten, maar zorg er wel voor dat jouw koppelingen zich in een glassbox bevinden. Op die manier blijft de oplossing beheersbaar en bouw je een duurzaam systeem.

De 10 principes van systeemintegratie toegepast.

Gerelateerde artikelen