Frank!OffTheRecord - Gepantserd of toch niet

DISCLAIMER:

De informatie in deze blog is sowieso vertrouwelijk en uitsluitend bestemd voor de geadresseerde. Wanneer u dit bericht per abuis ontvangt of leest, verzoeken wij u dit te doen met een dosis humor en/of een zak zout bij het ontbreken van de eerste wens. Verder verzoeken wij u, wanneer u niet over zout of humor beschikt, dit bericht te vernietigen en de inhoud ervan aan niemand openbaar te maken dan wel zelf te willen begrijpen. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste, onvolledige dan wel ontijdige overbrenging van de inhoud van dit bericht alsook het eventuele gevoel dat mensen zonder humor en zout kunnen creëren.


Het is alweer even geleden dat ik in de vrolijke pen klom om een blog/column te schrijven onder de noemer I Am Jeroen! Niet dat er geen inspiratie was of is en al helemaal niet omdat er niets gebeurt in de wereld, maar puur en alleen omdat er vanuit WeAreFrank! even andere prioriteiten van mijn diensten werd gevraagd!

Inmiddels zitten we alweer in de derde maand van het jaar 2023! De wereld is op alle mogelijke manieren in beweging. Zowel positief als ook negatief. Letterlijk, helaas en ook figuurlijk. De beelden van Turkije en Syrie zullen het jaar 2023 nu al zwart kleuren. Vreselijk! Trots ben ik dan wel weer op het gegeven dat wij als Nederlanders en Nederlandse bedrijven zoveel miljoenen ophalen tijdens den benefietavond. Nu maar hopen dat het geld snel en goed kan worden ingezet.

Aan de andere kant van Europa woedt nog steeds een meer dan kansloze oorlog. Wilde ik het eerst niet begrijpen, stel ik nu vast dat het op geen enkele manier te begrijpen valt laat staan ook maar enigszins te rechtvaardigen. In onze achtertuin, want dat is het, sterven iedere dag zoveel onschuldigen mensen en ook kinderen. Een aardbeving als Turkije kennen we niet, hoewel ik bang ben dat de gemiddelde Groninger nu stopt met het lezen van deze tekst. Begrijp mij dan ook niet verkeerd; Wij kennen een dergelijke aardbeving met die omvang niet. Het hebben van oorlog kennen wij gelukkig ook niet. Tenminste niet meer! We zijn er helaas onderdeel van geweest. Een periode waarin buurland Duitsland het land binnenviel met als doel het spoedig tot het Duitse rijk te laten behoren. Vandaag de dag kunnen wij ons dat niet meer voorstellen. Dat de Belgen ineens met tanks bij Breda de grens overtrekken en het Ginneke zullen bezetten! Alleen de gedachte al doet mijn mondhoeken lachen. Of dat de Belgen samen met de Duitsers het Vrijthof bezetten en daar beslag leggen op de viool van Andre Rieu.

Wanneer ik echter diep wegzak in de gedachte dat bovenstaande schets van invallen van Duitsland en België in ons land werkelijkheid zouden worden, bekruipt mij toch wel enige angst. De afgelopen periode heb ik namelijk heel goed opgelet wanneer het over ons leger ging en de veiligheid die daarmee is gemoeid. Schijnveiligheid noemde Pieter Cobelens het laatst aan tafel bij Vandaag Inside. De oud-generaal, die alleen in zijn gezicht al zes kilo kan afvallen en daar zelf overigens ook grappen over maakt, vertelde hoe ons leger ervoor staat. We hebben het aan de buitenkant zo lijkt het best voor elkaar, maar wanneer we de boel afpellen komen we al snel in een lege huls, letterlijk en figuurlijk! Het ziet er allemaal leuk uit maar stelt geen moer voor. Mooi en indrukwekkend zo’n Apache helikopter maar die is uit het bouwjaar 1963! Toen moesten we het kwartje van Kok nog krijgen, moesten we onze eerste WK finale voetbal nog spelen en waren we net droog vanuit de watersnoodramp. Zo lang bestaan die dingen al. En wij vinden dat stoere apparaten! Op de Kempervenne, tussen de vakantiehuisjes van Peter Gillis, oefenen onze strijdkrachten door pief paf poef te roepen wanneer ze willen communiceren te schieten op de vijand. De kogels zijn er namelijk niet. Pief paf poef……..hoe is het? Het voordeel daarvan is alleen dat er geen slachtoffers vallen, zelfs niet per ongeluk!

Je moet er toch niet aan denken dat wij straks met wie ook in oorlog raken. Zelfs de Belgen loop zo door naar Texel zonder ook maar enige vorm van weerstand te kunnen verwachten. Schijnveiligheid is namelijk wat wij te bieden hebben en niets meer dan dat! We zien er gepantserd uit maar stellen echt helemaal niets voor!

Ik denk dat u minimaal geglimlacht heeft bij het lezen van deze column. Althans dat mag ik hopen. Een glimlach omdat u beseft dat het is zoals het is. Dit is Nederland als het gaat om militaire veiligheid. Onze onderzeeërs waren eerst gewoon bovenwater boten! Daar hebben we van ellende maar onderzeeërs van gemaakt, of het zo gelaten! De F16 moest worden vervangen door de Join Strike Fighter. Of die er nu wel of niet gekomen is geen idee. We hebben er toch niets aan want de piloten zullen wel gaan staken op het moment dat wij ze nodig hebben.

Schijnveiligheid dus! Er heel sterk en stoer uitzien maar uiteindelijk niets te bieden hebben. Weet u waar dat ook veel aan de hand is? In het bedrijfsleven. Binnen echt hele grote soms beursgenoteerde bedrijven. Schijnveiligheid op het gebied van ICT, databeveiliging en dergelijke zaken. Heel stoer roepen en schreeuwen totdat er een echt cyberaanval komt. Dan ben je alles kwijt binnen een half uurtje!

Maken we ons daar eigenlijk wel voldoende zorgen om? Je familiebedrijf dat eigenlijk volledig openstaat voor alles en iedereen. Is een vreemde manier van gastvrijheid bieden, vindt u niet? Kijk transparantie is key. In alles. In alles moet je Frank! zijn. Zeker in je veiligheid! Bij voorkeur WeAreFrank! Transparantie, garantie, discretie, detectie en perfectie zijn de sleutelwoorden tot succes.

Is uw veiligheid een schijnveiligheid en loopt u risico bij een eerste aanval? Ik zou er geen nacht meer rustig onder slapen. Tegen een aardbeving is niemand bestendig, maar je eigen veiligheid kun je gewoon regelen tegen hele lage niet noemenswaardige investeringen. Maar je moet het wel zelf willen.

Gepantserd of niet, het is aan u!

Jeroen Smits

De 10 principes van systeemintegratie toegepast.

Gerelateerde artikelen