Gemeenten: Symfonieorkest met eigen partituur

In het landschap van de overheidsdienstverlening, waar de term 'snelle innovatie' vaak met een korreltje zout wordt genomen, introduceert de Common Ground beweging een verfrissende dynamiek. Het streeft naar een digitale overheid die niet alleen efficiënt en gebruiksvriendelijk is, maar ook gebouwd op het fundament van open-source technologie. Dit is vergelijkbaar met het leiden van een symfonieorkest waar elke muzikant voorheen zijn eigen partituur volgde – een uitdaging, zeker, maar het resultaat is harmonieus en revolutionair.

Met deze vernieuwingsgeest als achtergrond, presenteert WeAreFrank! de Frank!Gateway. Deze gateway, gebaseerd op het open-source Apache APISIX, is niet slechts een technologische upgrade. Het is een belichaming van innovatie en de 'open source, tenzij' filosofie, klaar om de digitale dienstverlening van de overheid te transformeren door moderne API-management & ESB mogelijk te maken.

Dus, terwijl we ons opmaken voor een diepe duik in de wereld van NLX & FSC, Haal Centraal, en onze eigen Frank!Gateway, nodigen we je uit voor een verhelderende reis. Ik neem je mee met praktische voorbeelden over hoe je overheidsorganisatie het oude kan vervangen met een frisse, moderne wind die helemaal gebouwd is met de common ground (samenwerking!) filosofie in gedachten. Open-source, beter en goedkoper. Ik leg graag de nadruk op het feit dat je oud kan vervangen, en aan nieuw kan beginnen. Dit is dus niet alleen vernieuwing, maar ook vervanging!

 

Federated Service Connectivity (FSC / NLX) & Haal Centraal

In het hart van de digitale transformatie binnen de Nederlandse overheid, spelen Federated Service Connectivity (FSC) en Haal Centraal een cruciale rol. Deze sectie duikt in de essentie van deze initiatieven en hun synergetische potentieel om een slimmere, meer geconnecteerde overheid te realiseren.

Wat ooit begonnen is als een applicatie (NLX) is gegroeid tot een standaard (FSC) die software & implementatie overstijgt. Gezien beide termen nog gebruikt worden gebruik ik beide termen.

 

Federated Service Connectivity (FSC): Een Nieuw tijdperk van Interoperabiliteit

FSC markeert een keerpunt in hoe overheidsorganisaties communiceren en data delen. Als een open-source, peer-to-peer systeem, faciliteert FSC federatieve authenticatie en beveiligde connectiviteit binnen een uitgebreid API-ecosysteem. Ontwikkeld vanuit de Common Ground visie, positioneert FSC zich in de integratielaag van het vijflagenmodel, gericht op de scheiding van applicaties en data. Deze benadering belooft een toename in technische interoperabiliteit over verschillende nationale programma's heen, zoals 'Data bij de Bron' en 'Regie op gegevens', door een gestandaardiseerde manier van data-uitwisseling te promoten zonder de data zelf te standaardiseren. FSC is hiermee niet een alles-in-een oplossing voor al je integratievragen, maar een belangrijk onderdeel van een volledige integratielaag. FSC is vergelijkbaar met een poortwachter, waar de API-gateway je stadsmuur en poort is, controleert FSC de certificaten (paspoorten) van de connecties die je stadspoort door willen.

 

Haal Centraal: Efficiënte Toegang tot Basisregistraties

Parallel aan FSC, dient Haal Centraal als een lichtend voorbeeld van hoe open standaarden de toegang tot overheidsdata kunnen vereenvoudigen. Door het faciliteren van directe toegang tot basisregistraties, streeft Haal Centraal ernaar de gegevensuitwisseling tussen overheidsinstanties en de dienstverlening aan burgers en bedrijven te verbeteren. Deze aanpak vermindert redundantie en bevordert een efficiënter gebruik van overheidsgegevens, waardoor een fundament wordt gelegd voor verbeterde digitale diensten, met een open standaard en door data bij de bron te bevragen!

 

Synergie Tussen FSC en Haal Centraal

De combinatie van FSC’s, de Frank!Gateway en Haal Centraal's gestroomlijnde toegang tot data creëert een robuust platform voor de Nederlandse overheid om innovatieve diensten te ontwikkelen. Dit synergetische effect belooft niet alleen een verhoogde efficiëntie en gebruiksgemak, maar ook een aanzienlijke verbetering in hoe burgers en bedrijven interacteren met overheidsdiensten.

Deze ontwikkelingen zijn meer dan technologische verbeteringen; ze vertegenwoordigen een paradigmaverschuiving in de publieke sector. Door de nadruk te leggen op open standaarden, interoperabiliteit en toegankelijke data, werken FSC en Haal Centraal samen aan het realiseren van een transparantere, meer verbonden en gebruiksvriendelijke overheid. Zoals we verder navigeren door deze digitale transformatie, wordt het duidelijk dat deze initiatieven de bouwstenen vormen voor een toekomst waarin overheidsdiensten niet alleen responsief, maar ook intuïtief zijn voor de behoeften van alle Nederlanders.

 

Integratie van NLX & FSC met Frank!Gateway

De harmonieuze samensmelting van NLX & FSC binnen de Frank!Gateway is een technologische symfonie die de veiligheid, interoperabiliteit en schaalbaarheid van overheidsdiensten naar een hoger niveau tilt. Deze integratie is niet alleen een stap vooruit in de digitale transformatie van de overheid; het is een reuzensprong.

 

De Technische Harmonie

WeAreFrank! Heeft de NLX inway ingebouwd in onze Frank!Gateway. Als je hiernaast de NLX outway & manager draait, dan heb je een volledige stack die je API-management & certificatenbeheer kan regelen, inclusief beveiliging en logging. WeAreFrank! Biedt de volledige suite aan in haar diensten inclusief ondersteuning (SLA).

 

Praktische Voorbeelden

Stel je voor dat een gemeente toegang nodig heeft tot gegevens van het kadaster. Traditioneel zou dit een complexe, tijdrovende taak zijn. Met de integratie van FSC binnen de Frank!Gateway, wordt dit proces teruggebracht tot een eenvoudige, beveiligde query die voldoet aan alle standaarden en protocollen, zonder dat de gebruiker zich zorgen hoeft te maken over de onderliggende complexiteit.

 

Voordelen van de Frank!Gateway

Veiligheid, beheer & logging: Gegevensuitwisseling verloopt via gestandaardiseerde, beveiligde kanalen.

Interoperabiliteit: Verschillende systemen en diensten kunnen naadloos met elkaar communiceren.

Schaalbaarheid: De architectuur kan gemakkelijk worden aangepast aan groeiende behoeften en volumes.

Open-Source & ondersteuning: Deze volledige stack is open source en wordt door meerdere leveranciers (Frank!Partners o.a.) aangeboden. Zo voorkom je een vendor-lock en heb je altijd ondersteuning (SLA).

 

Aan de slag om je API-Gateway en/of ESB te vervangen met de Frank!Gateway

Niet tevreden over je API-Gateway of ESB, of ben je op zoek naar een transparantere (open-source) oplossing voor je burgers? Op zoek naar kostenbesparing of een oplossing die beter werkt? Neem gerust eens contact met mij op om het te hebben over hoe een vervanging van bijvoorbeeld Layer7 in zijn werk zou gaan.

 

Aan de Slag met Haal Centraal via Frank!Gateway

Het implementeren van Haal Centraal via de Frank!Gateway, met de ondersteuning van FSC, is als het leggen van een digitale snelweg die directe toegang biedt tot basisregistraties.

 

Succesverhalen

Gemeenten als Den Haag hebben Haal Centraal al in productie draaien. Gemeenten als Sittard-Geleen en Leeuwarden beginnen nu aan de implementatie van FSC & de Frank!Gateway om de basisregistraties te bevragen via Haal Centraal. Dit proces wordt ondersteund door WeAreFrank! Als dienstverlener, implementatie & ondersteuningspartner. De gemeenten zijn nog op zoek naar collega’s die zich hierbij willen voegen, door de krachten te bundelen wordt het totaalplaatje goedkoper (open source, betekent één keer bouwen!) ondersteuning breder (meer gebruik = meer leveranciers) en maken we de time-to-market sneller en de oplossing beter (meer ogen, meer handen!)

 

Ook meedoen?

We nemen je graag mee in hoe jouw gemeente of samenwerkingsverband bij deze informele samenwerking in kan stappen. Neem gerust contact met ons op en wij zetten je in contact met je collega-gemeenten en vertellen je graag meer over wat er mogelijk is.

Meer weten over de mogelijkheden?

Gerelateerde artikelen