Volgens Common Ground van ZDS naar ZGW: de 4 manieren waarop een integratiepartner je op weg helpt

Als gemeente kom je er niet meer omheen: de standaarden van Common Ground. Sinds deze overeenstemming in leven is geroepen, moeten gemeenten hun IT-landschap onder de loep nemen en waar nodig aanpassen om aan de nieuwe standaarden te voldoen. Zo moeten zaaksystemen en taakapplicaties worden omgebouwd van datasilo’s met ZDS API’s (Zaak- en Documentservices) naar losse, beheersbare stukken data op basis van ZGW API’s (Zaakgericht Werken). Dit is een hele klus waar veel kennis en kunde voor nodig is. Een integratiepartner in de arm nemen is hierbij zeker geen overbodige luxe. In deze blog lees je de 4 manieren waarop een integratiepartner je hierbij op weg helpt.

 

Manier 1: Een integratiepartner helpt je tot een efficiënte oplossing

Het is belangrijk om al vroeg in het traject een integratiespecialist mee te laten kijken. Er worden namelijk al in het begin van het proces beslissingen gemaakt die grote gevolgen hebben voor je integratie- en migratieproject.

Om ervoor te zorgen dat het traject in goede banen wordt geleid, is het essentieel dat voor je begint het gehele IT-landschap inclusief datastromen in kaart wordt gebracht door een integratiespecialist. Zo weet je namelijk zeker dat er geen zaken over het hoofd worden gezien en dat alle onderdelen ondervangen worden. 

Betrek je een integratiepartner pas later in het traject? Dan is de kans groot dat verschillende keuzes omtrent systeemcommunicatie efficiënter hadden kunnen worden ingericht.

Wanneer een integratiespecialist van WeAreFrank! bij dit traject betrokken wordt, zal de specialist je gehele IT-landschap bekijken en een architectenplaat opmaken waarin bepaald wordt hoe je systemen het beste met elkaar kunnen communiceren. Zo zorg je ervoor dat je oplossing zowel op technisch vlak als functioneel werkt.

Benieuwd naar hoe een architectuurplaat voor jouw organisatie eruit zou komen te zien? Plan geheel vrijblijvend een adviesgesprek in.

 

Benieuwd hoe WeAreFrank! als integratiepartner Nederlandse gemeenten helpt met zaakgericht werken conform Common Ground? 

Download case

 

Manier 2: Een integratiepartner helpt je bij het creëren van datavrijheid

Bij gemeenten is data continu in beweging. Het is dus erg lastig als data vast ligt opgeslagen in een bepaald systeem dat moet worden omgebouwd naar de nieuwe standaarden. Want hoe borg je nu dat je data toegankelijk en up-to-date blijft? De beste manier om dit op te lossen is door je data te ontkoppelen door gebruik te maken van een integratielaag waar je de data naar migreert. Deze oplossing is toekomstbestendig, omdat data hiermee los komt te staan van applicaties en systemen en altijd bereikbaar is. Hierbij creëer je ook flexibiliteit in je keuze van applicaties en kun je makkelijker applicaties vervangen of upgraden zonder dat dit gevolgen heeft voor je data.

Een integratiespecialist heeft veel kennis over het creëren van een integratielaag waar je je data in kunt huisvesten en kan je hierbij dus goed op weg helpen. Bij WeAreFrank! hebben we zelfs een eigen Open Source framework dat kan dienen als integratielaag: het Frank!Framework.


Manier 3: Een integratiepartner is een consistente kennisbron

Wanneer je ervoor kiest om de transitie van ZDS naar ZGW geheel intern op te pakken, loop je het risico dat je volledig afhankelijk bent van de kennis van een interne IT-specialist. Treed deze IT-specialist uit dienst? Dan verdwijnt de kennis over de gebouwde oplossingen ook. Iedere IT-specialist heeft namelijk een eigen manier van coderen en het ontwikkelen van systemen. Met een integratiepartner heb je wél die consistentie en heb je een kennisbron waar je altijd toegang tot hebt. Zo loop je minder snel vertraging op tijdens de transitie en kun je bij toekomstige aanpassingen op kennis over je systemen rekenen.


Manier 4: Een integratiepartner voorkomt dat je het wiel opnieuw moet uitvinden

Met een ervaren integratiepartner mag je ervan uitgaan dat de transitie van ZDS naar ZGW en soortgelijke integratievraagstukken vaker zijn uitgevoerd. De ervaring en investeringen uit voorgaande trajecten wordt dan meegenomen in het traject voor jouw gemeente, waardoor de transitie naar Common Ground een stuk makkelijker en door hergebruik goedkoper zal verlopen dan wanneer je het intern zou oppakken. Zo hebben onze integratiespecialisten al voor meerdere gemeenten mee mogen werken aan een oplossing om hun omgeving aan de Common Ground-standaarden te laten voldoen.


WeAreFrank! Als integratiepartner

Ben je benieuwd naar onze ervaringen in integratietrajecten bij de overgang van ZDS naar ZGW? Download dan onze case en ontdek hoe wij meerdere Nederlandse gemeenten hebben mogen helpen naar een omgeving conform Common Ground.

Whitepaper Common Ground- Met knop – 1 (klein)

Heb jij een vraag over Common Ground?

Gerelateerde artikelen